Verificarea și raportarea sunt adesea prost înțelese

Postat în Inspirația Zilei
Verificarea și raportarea sunt adesea prost înțelese

 #123

În multe companii din România, angajații se simt adesea jigniți atunci când sunt supuși verificărilor și raportărilor periodice. Aceștia văd aceste procese ca pe o lipsă de încredere din partea superiorilor. În realitate, scopul acestor verificări ar trebui să fie acela de a îmbunătăți productivitatea și de a ne asigura că fiecare parte respectă angajamentele stabilite la angajare.

Scopul verificărilor nu ar trebui să fie acela de a critica sau de a pune la îndoială competențele angajaților. Ele au rolul de a evalua progresul și de a identifica eventualele obstacole care împiedică atingerea obiectivelor. Fără aceste evaluări, companiile ar funcționa fără o imagine clară asupra performanțelor echipei.

Prin verificări și raportări periodice angajatorii pot vedea unde există probleme și pot interveni pentru a corecta direcția. În același timp, angajații care își respectă sarcinile pot avea dovada clară a muncii lor, fiind protejați de eventuale acuzații nefondate.

Un alt aspect esențial al verificărilor este că ele permit superiorilor să ia decizii obiective. Fără o evaluare constantă, deciziile privind promovările, creșterile salariale sau .. chiar concedierile ar putea fi subiective și influențate de factori personali.


Verificările ajută și la a ne asigura că toți angajații sunt tratați corect între ei. Ele arată cine își face treaba bine și cine nu, astfel încât fiecare să fie plătit pe măsura muncii depuse. Nimeni nu vrea să câștige la fel ca un coleg care freacă menta, iar aceste verificări previn astfel de nedreptăți, asigurând că salariile sunt corecte.

Verificările și raportările nu ar trebui să fie percepute ca o ofensă personală. Ele sunt instrumente care ajută la creșterea productivității și la luarea unor decizii corecte, atât pentru angajați, cât și pentru angajatori. Doar printr-un control constant se poate menține un echilibru corect între așteptările companiei, performanțele individuale și remunerație corectă.

Distribuie acest articol

Articole similare

Citește și recomandările noastre

24 mai 2024
Inspirația zilei
Salariul minim va creşte la 3.700 de lei, de la 1 iulie. Ce efecte are?
#33 Efectele Creșterii Salariului Minim: Automatizare, Externalizare și Impactul asupra Economiei  Salariul minim brut...
17 iulie 2024
Inspirația zilei
Tot mai mult cu mai puțin
#70 Inteligența artificială (AI) devine tot mai prezentă pe piața muncii. Ne va fura inteligența artificială locurile de...
18 aprilie 2024
Inspirația zilei
La locul potrivit, în momentul potrivit: Cum îți creezi propriul noroc în carieră
#9 Te-ai întrebat vreodată cum de unii oameni par să aibă întotdeauna noroc? Norocul poate juca un rol în...
27 mai 2024
Inspirația zilei
Cum apare loialitatea?
#34 Exista un discurs celebru de la TED, "How Great Leaders Inspire Action",  in care Simon Sinek explică de ce unii...
WhatsApp