Demența Digitală sau Când Prea Mult Nu E Bine

Postat în Inspirația Zilei
Demența Digitală sau Când Prea Mult Nu E Bine

#63

 

Într-o lume dominată de tehnologie, trebuie să ne gândim la efectele acesteia asupra minții noastre. Sâmbătă, 6 iulie 2024, la Timișoara, a avut loc o conferință susținută de Manfred Spitzer* și moderată de Mihai Morar, având tema "Inteligența artificială versus inteligența digitală".

În contextul în care MULTIJOBS utilizează inteligența artificială pentru a ajuta candidații să găsească mai ușor un loc de muncă, am dorit să particip la această conferință pentru a afla părerea cuiva care este în totalitate împotriva tehnologiei.

 

Cum defineste el Demența Digitală?

 Demența digitală se referă la problemele de concentrare, memorie și gândire critică cauzate de utilizarea prea intensă a tehnologiei. Tinerii sunt deosebit de afectați, petrecând între 8-10 ore pe zi pe dispozitivele lor.

 

Cum Ne Afectează Tehnologia?

  • Concentrare Scăzută: Prea mult timp pe dispozitive reduce capacitatea de concentrare.
  • Memorie Slabă: Dependența de tehnologie afectează memoria.
  • Probleme de Sanate: Crestere in Greutate, Vedere și Somn

 

Beneficiile Educației Continue

Educația continuă ajută la menținerea sănătății cognitive. Învățarea de noi abilități și implicarea în activități precum cititul profund și hobby-urile pot contracara efectele negative ale tehnologiei.

 

Cum Putem Folosi Tehnologia în Mod Sănătos?

 MULTIJOBS folosește inteligența artificială pentru a ajuta oamenii să găsească locuri de muncă potrivite. Aceasta ne permite să economisim timp și să găsim joburi care se potrivesc perfect cu abilitățile noastre.

 

 

Sfaturi Practice pentru Utilizarea Tehnologiei

  1. Luați Pauze Regulate: Deconectați-vă de la dispozitive la intervale regulate.
  2. Citiți în Mod Profund: Dedicați timp cititului concentrat, evitând lectura superficială.
  3. Educați-vă Continu: Învățați mereu ceva nou pentru a vă menține mintea activă.
  4. Participați la Activități Sociale: Implicați-vă în activități de grup care stimulează interacțiunea și creativitatea.
  5. Folosiți Tehnologia cu Măsură: Utilizați platformele digitale și instrumentele online pentru a deveni mai productivi, dar evitați să deveniți dependenți de acestea.

 

Tehnologia și inteligența artificială sunt instrumente valoroase și, dacă sunt folosite în mod constructiv, pot aduce beneficii semnificative. Așa cum subliniază și Spitzer, experții care utilizează IA vor înlocui experții care nu folosesc aceste tehnologii. Succesul constă în găsirea unui echilibru între timpul alocat tehnologiei și modul în care o folosim, precum și timpul dedicat altor activități care implică dezvoltarea cognitivă. Utilizarea responsabilă a tehnologiei și implicarea în activități variate ne pot ajuta să maximizăm beneficiile și să minimizăm riscurile asociate demenței digitale.

 

*Manfred Spitzer este un neuropsihiatru german și profesor de psihiatrie la Universitatea din Ulm, cunoscut pentru cercetările sale asupra efectelor negative ale tehnologiei asupra creierului. El este autorul mai multor cărți, inclusiv "Demența Digitală", unde explorează impactul utilizării excesive a dispozitivelor digitale asupra sănătății cognitive. Spitzer este recunoscut pentru contribuțiile sale în neuroștiințe și pentru avertismentele sale privind riscurile tehnologiei moderne.

Distribuie acest articol

Articole similare

Citește și recomandările noastre

2 mai 2024
Inspirația zilei
Ce sunt angajații bumerang?
#19   Angajații “bumerang” sunt acele persoane care aleg să se reîntoarcă la un fost angajator....
1 iulie 2024
Inspirația zilei
Salariul Minim Crește la 3.700 Lei de la 1 Iulie 2024
#58   Începând cu 1 iulie 2024, salariul minim brut garantat în plată va crește la 3.700 lei....
9 mai 2024
Inspirația zilei
Inteligența Artificială în Recrutare: Conducător sau Colaborator?
#22 Lumea se schimbă, iar tehnologia evoluează rapid. În acest context, Inteligența Artificială (IA) nu este doar...
2 mai 2024
Inspirația zilei
Cum Am Ajuns să Sărbătorim Ziua Muncii pe 1 Mai
#18   Ziua de 1 Mai, cunoscută global ca Ziua Muncii, reprezintă un simbol al recunoașterii drepturilor muncitorilor...
WhatsApp