#170
Ai avut vreodată intenții bune, dar ai simțit că ajutorul tău nu a fost apreciat? Sau, mai rău, că ai făcut mai mult rău decât bine? E frustrant, dar adevărul este că ceea ce considerăm noi util poate să nu fie deloc potrivit pentru altcineva.
Intențiile bune nu garantează un impact pozitiv, iar ceea ce tu consideri valoros sau util poate fi perceput complet diferit de celălalt.
În clasica lui carte de afaceri, How to Win Friends and Influence People, Dale Carnegie prezintă următoarea parabolă care reflectă foarte clar această idee:
"Mie, personal, îmi plac foarte mult căpșunele cu frișcă, însă am aflat că, dintr-un anume motiv, peștii preferă viermii. În consecință, când m-am dus la pescuit, nu m-am gândit la ce mi-ar plăcea mie. M-am gândit la ce le-ar plăcea lor. Nu am pus căpșune cu frișcă în vârful undiței. În schimb, am ademenit peștii cu câte un vierme sau un greiere și le-am spus: 'Nu-i așa că v-ar plăcea să mâncați așa ceva?'"
Când ajutorul devine inutil
- Ajutorul forțat nu este ajutor. Uneori, oferim soluții care nouă ni se par ideale, dar care nu răspund nevoilor reale ale celuilalt. De exemplu, dacă cineva are nevoie de timp și spațiu, insistența noastră de a interveni poate deveni o povară.
- Ce-ți place ție, altuia poate să nu-i placă. Gusturile și prioritățile diferă. O recomandare bine intenționată – cum ar fi un curs, un hobby sau o metodă de rezolvare a problemelor – poate fi inutilă sau chiar deranjantă pentru altcineva.
Cum să ajuți cu adevărat?
- Ascultă înainte să acționezi. În loc să presupui ce are nevoie cineva, întreabă și ascultă activ. Adevăratul ajutor începe cu înțelegerea.
- Respectă preferințele celuilalt. Nu proiecta propriile tale dorințe sau soluții asupra altuia. Ceea ce funcționează pentru tine nu este o rețetă universală.
- Fii pregătit să accepți un refuz. Uneori, cel mai mare ajutor este să știi când să te retragi.
Concluzie
Intențiile bune nu sunt suficiente dacă nu se aliniază cu nevoile reale ale celui pe care vrei să-l ajuți. Ascultarea, respectul și adaptarea sunt esențiale. Ajutorul autentic nu înseamnă să oferi ceea ce tu crezi că e mai bine, ci ceea ce contează pentru celălalt.
Tu cum te asiguri că ajutorul tău este cu adevărat util?